TV Serije / Filmi

Chernobyl – HBO mini serija na malih zaslonih

Chernobyl mini serija HBO – Po končani seriji Game of Thrones, se je serija Chernobyl postavila v ospredje. Druga plat zgodbe, ki jo velika večina ne pozna, jo je HBO želel ponazoriti v krajši seriji.

Kaj oz. kje je Chernobyl?

Za vas, ki še ne poznate zgodbe o Chernobylu, naj vam na kratko povem. Blizu mesta Pripyat v Ukrajini (takrat še Sovjetska zveza) je 26. aprila 1986 eksplodiral četrti reaktor jedrske elektrarne Chernobyl (slovensko Černobil). Zaradi eksplozije reaktorja, ki je uničil zgradbo, so se radioaktivni delci razširili preko zahodne Sovjetske zveze, vzhodne Evrope, Velike Britanije in vzhodnih delov ZDA. Zaradi radioaktivnosti je bilo območje v okolici 30 kvadratnih kilometrov evakuirano. Ukrajina, Belorusija in Rusija sta bila kontaminirani, kar je povzročilo evakuacijo in preselitev približno 300.000 ljudi. Na tem območju trenutno je prepovedano živeti, kot tudi zadrževanje na tem območju je omejeno. To je bila najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije. Sovjetska zveza je takrat izpovedala svojo plat zgodbe. O številu smrtnih žrtev je težko reči, saj je bilo veliko gasilcev in likvidatorjev na terenu, da so rešili Evropo pred hujšo katastrofo. Na kontaminiranih območjih ne bo mogoče živeti vsaj 20.000 let. Ja, prav ste prebrali, 20.000 let.

Če dogodkov ne poznate, ni problema

Če niste bili še rojeni ali vam je bila razložena drugačna zgodba glede Černobila, je za to tukaj serija Chernobyl. Vse dogodke iz tistega časa prikazuje na drugačen način. Ker je najbolje, da dogajanja v seriji ne razkrijem, vam toplo priporočam ogled serije. Razumeli boste, kako so v Sovjetski zvezi prikrivali informacije in do katere meje so smele ali niso smele priti v javnosti.

Sicer na kratkih serijah se ponavadi ne ustavim, ker je zgodba hitro konec, ampak Chernobyl je povsem nekaj drugega. Občutek dobiš, da si del te zgodbe in da doživljaš breme, ki so nosili junaki Černobila.

Želim vam prijeten ogled.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja