TV Serije / Filmi

Chernobyl – HBO mini serija na malih zaslonih

Chernobyl mini serija HBO –  Po končani seriji Game of Thrones, je serija Chernobyl se postavila v ospredje.  Druga plat zgodbe, ki jo velika večina ne pozna jo je HBO želel ponazoril v krajši seriji.

Kaj oz. kje je Chernobyl?

Za vas, ki še ne poznate zgodbe o Chernobylu naj vam na kratko povem. Blizu mesta Pripyat v Ukrajini (takrat še Sovjetska zveza) je 26. aprila 1986 eksplodiral četrti reaktor jederske elektrarne Chernobyl (slovensko Černobil).  Zaradi eksplozije reaktorja, ki je uničil zgradbo so se radioaktivni delci razširili preko zahodne Sovjetske zveze, vzhodne Evrope, Velike Britanije in vzhodnih delih ZDA. Zaradi radioaktivnosti je bilo območje v okolici 30 kvadratnih kilometrov evakuirano. Ukrajina, Belorusija in Rusija sta bila kontaminirana, kar je povzročilo evakuacijo in preselitev približno 300.000 ljudi. Na tem območju trenutno je prepovedano živet kot tudi zadrževanje na tem območju je omejeno. To je bila najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije. Sovjetska zveza je takrat izpovedala svojo plat zgodbe. O številu smrtnih žrtev je težko reči saj je bilo veliko gasilcev in likvidatorjev na terenu da so rešili Evropo pred hujšo katastrofo. Na kontaminiranih območjih ne bo mogoče živeti najmanj 20.000 let. Ja prav ste prebrali 20.000 let.

Če dogodkov ne poznate ni problema

Če niste bili še rojeni ali vam je bila razložena drugačne zgodba glede Černobila je za to tukaj serija Chernobyl. Vse dogodke iz tistega časa prikazuje na drugačen način. Ker je najbolje da dogajanja v seriji ne razkrijem vam toplo priporočam ogled serije. Razumeli boste kako so v Sovjetski zvezi prikrivali informacije in do katere meje so smele ali niso smele priti v javnosti.

Sicer na kratkih serij se ponavadi ne ustavim, ker je zgodbe hitro konec ampak Chernobyl je pa povsem nekaj drugega.  Občutek dobiš, da si del te zgodbe in da doživljaš bremena, ki so nosili heroji Černobila.

Želim vam prijeten ogled.

Pustite odgovor

%d bloggers like this: