Tehnologija

Čiščenje računalnika

Čiščenje računalnika – Ali ste vaš računalnik ugaša? Se vaš računalnik resetira? Ste opazili, da je računalnik postal glasnejši?

Če ste na vsaj eno vprašanje odgovorili z DA potem pa je vaš računalnik verjetno zapolnjen z prahom. Ste vedeli, da je večina vzrokov za pregrevanje računalnikov prav v zaprašenosti? Zaradi onesnaženosti notranjosti računalnika in visokih temperatur lahko pride do poškodb matične plošče, grafične kartice, trdega diska,… Zaradi tega lahko pride tudi v motenju delovanja programske opreme in ugašanja računalnika.

Fotografija pove vse!zaprašeno hlajenje

Na desni strani prispevka smo vam prilepili fotografijo hladilnika od računalnika, ki skrbi za hlajenje procesorja. Računalnik sem stranki predal v december mesecu leta 2015. Stranka se ukvarja z šiviljstvom. Računalnik se uporablja izključno za izdajanje davčno potrjenih računov. Minilo je malo več kot 7 mesecev nakar nas je stranka poklicala, da ima težave z računalnikom in sicer da se neprestano ugaša.

Prišli smo na lokacijo računalnik je seveda bil ugasnjen. Ob prihodu smo zagnali računalnik z programsko opremo smo izmerili temperaturo računalnika ki se je gibala pri 90 stopinjah  ter smo nato odprli pokrov kar nas je pričakalo je bilo prah, toliko ga je bilo da so hladilna rebra računalnika bila zapolnjena z prahom. Ventilatorji so delovali ampak je toplota ostajala na hladilniku namesto, da bi jo ventilator oddajal. Sledilo je odklop računalnika v takem primeru je najlažje računalnik spravit na mizo ter si zadevo bolje ogledati.

Najprej sem razstavil računalnik in sicer najbolj vitalne stvari kot so napajalnik, hladilnik procesorja ter ventilatorje. Z zračnim kompresorjem sem komponente spihal in očistil. Nato smo še celoten računalnik spihali saj tudi ostale komponente so bile več ali manj zapolnjene s prahom. Nato sem računalnik ponovno sestavil ter ga preizkusil. Temperature so se ustalile pri 34 stopinjah kar pomeni, da sem z čiščenjem računalnika spustil temperaturo za kar 56 stopinj Celzija. Pa to še ni vse! Računalnik sedaj deluje hitreje saj mu temperatura dopušča izkoriščanje njegove polne sposobnosti.

očiščen računalnikKončni produkt pa je viden na fotografiji

Ali skrbite za redno čiščenje vašega računalnika?

Ste ena izmed tistih oseb ki redno skrbi za čiščenje praha računalnika ali samo kadar je nujno?  Če želite, da bo vaš računalnik služil še dolgo potem pa poskrbite, da je vaš računalnik čist. Čiščenje računalnika se opravlja glede na prašnost prostora. Domačim uporabnikom se večinoma računalnik počisti na vsakih 6 mesecev ali več, pri naprednih uporabnikih se ta doba skrajša do največ 6 mesecev, v poslovnem okolju kjer se računalnik uporablja vsaki dan je čiščenje potrebno opraviti na vsake 3 mesece, če pa vaš računalnik spada med bolj zaprašene prostore kot so delavnica, proizvodna hala ali podobnim mestom kjer je praha zmeraj veliko je priporočeno vsaj 1 krat mesečno čiščenje.

Z rednim čiščenjem poskrbite, za daljšo življenjsko dobo vašega računalnika in njegovih komponent.
Naj vas prah ne ustavi med delom! Poskrbite za čistočo vašega računalnika.

Hvala za vaš dragocen čas, da ste si prebrali naš prispevek. Prosim vas, če lahko delite z vašimi prijatelji in znanci saj le tako lahko poskrbimo, da bojo stroški povezani z računalnikom čim manjši.

Pustite odgovor

%d bloggers like this: