NekategoriziranoTehnologija

Čiščenje računalnika

Čiščenje računalnika – Ali se vaš računalnik samodejno ugaša? Se računalnik ponovno zažene? Ali ste opazili, da je postalo delovanje računalnika glasnejše?

Če je na vsaj eno vprašanje odgovorjeno pritrdilno, je verjetno, da je računalnik preplavljen s prahom. Ali ste vedeli, da je večina težav s pregrevanjem računalnika posledica prahu? Zaradi kopičenja umazanije v notranjosti računalnika ter visokih temperatur lahko pride do poškodb na matični plošči, grafični kartici, trdem disku itd. To pa lahko povzroči tudi motnje v delovanju programske opreme ter neželeno ugašanje računalnika.

Fotografija pove vse! Na desni strani tega prispevka je priložena fotografija hladilnika računalnika, ki skrbi za hlajenje procesorja. Računalnik sem predal stranki decembra 2015. Stranka se ukvarja s šiviljstvom in računalnik uporablja izključno za izdajanje davčno potrjenih računov. Po približno sedmih mesecih nas je stranka poklicala, ker je imela težave z računalnikom. Poročala je, da se ta neprestano samodejno ugaša.

Ko sem prišel na lokacijo, je bil računalnik izklopljen. Po zagonu sem s programsko opremo izmerili temperaturo računalnika, ki se je gibala okoli 90 stopinj Celzija. Po odprtju pokrova sem opazil obilno količino prahu, ki je zapolnila hladilne rebra računalnika. Ventilatorji so še vedno delovali, vendar se toplota ni odvajala. Zato sem računalnik izklopili in ga postavili na mizo, da smo lahko natančneje pregledali situacijo.

Najprej sem razstavil najbolj ključne komponente, kot so napajalnik, hladilnik procesorja in ventilatorji. Z zračnim kompresorjem sem jih očistil. Nato sem očistili celoten računalnik, saj so bile tudi druge komponente prekriti s prahom. Po ponovnem sestavljanju sem računalnik znova preizkusil. Temperature so se stabilizirale pri 34 stopinjah Celzija, kar pomeni, da sem s čiščenjem računalnika znižal temperaturo za kar 56 stopinj Celzija. Poleg tega je računalnik sedaj deloval hitreje.

Končni rezultat je prikazan na fotografiji.

Ali skrbite za redno čiščenje vašega računalnika?

Ali ste ena od tistih oseb, ki redno čistijo računalnik ali to storijo samo v nujnih primerih? Če želite, da bo vaš računalnik deloval še dolgo, poskrbite za njegovo redno čiščenje. Interval čiščenja je odvisen od prašnosti okolja. Domači uporabniki običajno očistijo računalnik vsakih 6 mesecev ali več, medtem ko se ta interval lahko skrajša na največ 6 mesecev za napredne uporabnike. V poslovnem okolju, kjer se računalnik uporablja vsak dan, je čiščenje potrebno opraviti vsake 3 mesece. Če je vaš računalnik izpostavljen bolj prašnim okoljem, kot so delavnice ali proizvodne hale, je priporočljivo čiščenje vsaj enkrat na mesec.

Redno čiščenje bo podaljšalo življenjsko dobo vašega računalnika in njegovih komponent.

Ne dovolite, da vas prah ovira pri delu! Poskrbite za čistočo vašega računalnika.

Hvala vam za vaš dragoceni čas, ki ste ga namenili branju našega prispevka. Prosim, delite ga s svojimi prijatelji in znanci, da bomo skupaj zmanjšali stroške povezane z računalniki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja