NekategoriziranoTehnologija

Dobil sem darilo – MacBook Air (M1, 2020)

Dobil sem darilo – MacBook Air (M1, 2020) – Po letih brez lastne prenosne enote sem ob bližajočem se rojstnem dnevu prejel Applov MacBook Air. Čeprav sem dolga leta bil zvest uporabnik Windowsa in Linuxa, je bila odločitev za svežino več kot dobrodošla. Sicer nisem nikoli lastil Applovih izdelkov, vendar sem operacijski sistem macOS že preizkusil na računalnikih kolegov in strank. Zdaj pa sem na njem doma, pišem pa tudi to objavo na svojem novem MacBooku.

  1. Strojna oprema

Najprej moram omeniti, da je strojna oprema teh Applovih računalnikov, za razliko od mnogih drugih na trgu, zasnovana na arhitekturi ARM. S prehodom na to tehnologijo je Apple izvlekel najboljše iz svojih računalnikov. V mojem MacBooku Air je vgrajen čip M1 z 8 jedri (4 zmogljiva in 4 varčna). Ponaša se tudi z 8 GB pomnilnika RAM in kar 512 GB prostora na SSD disku. Grafična kartica je integrirana v procesor in izkorišča vseh 8 jeder. Na 13-palčnem zaslonu pa lahko uživam v ločljivosti 2560×1600.

  1. Zmogljivost in vzdržljivost baterije

Čeprav sem bil sprva skeptičen glede tehnologije čipov M1, sem bil prijetno presenečen. Večina aplikacij deluje brez težav, tudi tiste, ki so bile sprva napisane za x86 arhitekturo, saj Apple s prevajalnikom Rosetta poskrbi za nemoteno delovanje. Zmožnosti procesorja so impresivne, občutek pa je kot da delam na izjemno zmogljivem računalniku. Kar pa me je najbolj navdušilo, je baterija. Ob polni polnitvi sem brezskrbno brskal po spletu in gledal videoposnetke na YouTube-u kar 16 ur. Pri igranju iger ali pri zahtevnejših opravilih, kot je montaža videa, se seveda čas uporabe lahko skrajša na 5-6 ur, a to še vedno ostaja izjemno.

  1. Tipkovnica

Tipkovnica na MacBooku Air je presenetljivo udobna, kljub temu da gre za majhen prenosnik. Tipke so dovolj velike, osvetlitev pa je še dodaten plus, še posebej pri delu v temi. Edina težava zame je bila prilagoditev na lokacijo tipk, kot so command, option in control, a sem se hitro navadil. Ker sem navajen slepega tipkanja, mi tudi angleška razporeditev tipk ni povzročala težav.

  1. Zaključek

Apple je s prehodom na tehnologijo ARM na svojih prenosnikih naredil velik korak naprej. Ne le, da je operacijski sistem bolj stabilen, baterija pa bolj vzdržljiva, temveč je to tudi pomemben korak v menjavi že zastarele tehnologije x86. Zdaj se počutim pripravljenega za delo brez skrbi, da bi me kaj nepričakovanega presenetilo. Čeprav imam doma še stacionarni računalnik, ga skoraj ne uporabljam več. Za shranjevanje dokumentov in arhiviranje pa ga še vedno izkoristim. Za vse ostalo pa je tu moj MacBook Air.

Pričakujem, da se bodo v prihodnosti še več proizvajalcev odločilo za arhitekturo ARM. Če potrebujete prenosnik z odlično življenjsko dobo baterije, vam uporaba MacBooka Air ne bo žal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja