Dobil sem za darilo MacBook Air (M1, 2020)

Dobil sem za darilo MacBook Air (M1, 2020) – Že nekaj let sem bil brez svoje mobilne enote (prenosnika). Ker se je moj rojstni dan bližal sem za darilo prejel Applovega MacBook Air.

Že dalj časa sem bil mišljenja, da je čas za menjavo svoje opreme. Čeprav sem dolga leta prisedal na Windows in Linux je čas za svežino. Sam si nisem še nikoli lastil applovega izdelka tako, da sam operacijski sistem MAC OS sem ga preizkušal le na računalnikih od svojih kolegov ali strank. Neglede na to sem v okolju MAC OS domač in tudi trenutno objavo pišem na samem Macbooku.

1. Strojna Oprema

Najprej bi rad omenil, da je strojna oprema teh Applovih računalnikov za razliko od ostalih računalnikov na trgu bazirana na arhitekturi ARM. S prehodom na ARM tehnologijo je Apple omejil možnosti nalaganja operacijskega sistema MAC OS na neApplove računalnike. Poleg tega je z uporabo svojih ARM čipov Apple izvlekel najbolje kar se da iz svojih računalnikov. Poleg tega je z ARM čipi dosegel tudi varčno uporabo baterije.

V svojem MacBook Air imam čip M1, ki ima 8 jeder (4 zmogljivi in 4 varčni). Za delovno prostornino ima kar 8GB rama in kar 512GB prostorja na disku SSD. Grafična kartica je intergirana v samem procesorju in uporablja vseh 8 jeder. Na 13″ zaslonu pa prikazuje resolucijo 2560×1600 .

2. Zmogljivost in vzdržljivost baterije

Čeprav tehnologijo čipov M1 poznamo že iz Applovih telefonov in tablic je kot večina ljudi tudi mene držalo v dvomih. Kar nekaj aplikacij je še zmeraj napisanih za x86 arhitekturo zato sem pričakoval veliko težav pri nameščanju aplikacij, a so bili moji dvomi odveč. Apple je z prevajalnikom Rosetta poskrbel, da večina aplikacij deluje nemoteno tudi na arhitekturi ARM. Čeprav je že veliko aplikacij spisanih za ARM je še veliko takih, ki prehoda niso naredili. V enem dnevu sem vse moje aplikacije, ki jih dnevno potrebujem uspel namestiti in jih brez težav lahko uporabljam. Upočasnitev ni zaznati a se pri kakšni aplikaciji kot je Adobe Photoshop lahko zgodi, da včasih zamrzne ali pa se sesuje.

Kakšnih posebnih težav nimam z hitrostjo saj se mi zdi kot da delam na kakšnem zelo zmogljivem računalniku. Baterija je na MacBooku težko rečem drugače kot ZAKON. Ob polni polnitvi in večurnem brskanju po spletu, gledanje posnetkov na youtube sem zaključil z kar 16 ur delovanja na bateriji. Lahko rečem, da bi brez težav preživel 2 dni na bateriji z 8 urnim delavnikom.

A POZOR! Pri igranju igric ali pri kakšnem bolj zahtevnem delu kot je montaža videa se čas lahko skrajša na vsega skupaj 5-6 ur. Do zdaj se mi je to zgodilo le enkrat saj sem preizkusil kako se pri izvozu videa skrajša čas dela na bateriji.

Ker sem na računalniku načeloma največ 2 do 3 ure na dan mi polnjenje zadošča tudi za cel teden. Zato če potrebujete prenosni računalnik z dobro življenjsko dobo baterije vam uporaba MacBook Air ne bo žal.

3. Tipkovnica

Nekaj kar sem zelo presenečen za tako majhen prenosnik je vsekakor tipkovnica. Tipke so primerno velike in so za moje velike klobase idelane. Predvsem pa delo v temi mi ne predstavlja problem saj tipke so osvetljene. Neglede na to moram pa priznat, da se moram navaditi na tipke kot so command, option in control. Tipkovnica je sicer angleška a ker sem navajen slepega tipkanja mi lokacija šumnikov, ki niso označeni ne povrzroča težav. Edina težava, ki mi povzroča je obrnjena tipka z in y. Ker sem bil navajen na Windows tipkovnico z qwertz kombinacijo moram sedaj se navaditi na qwerty.

4. Zaključek

Menim, da je Apple z uveljavljanjem tehnologije ARM na svojih prenosnikih dosegel pomemben mejnik ne samo glede stabilnosti samega operacijskega sistema in zdržljivosti baterije, ampak tudi pomemben korak pri menjavi že zastarele tehnologije x86. V prihodnosti želim, da bi se zmeraj več proizvajalcev odločilo za arhitekturo ARM. Neglede na številne prenosne računalnike, ki sem jih z leti imel se počutim na Applovi platformi zmeraj pripravljen za delo brez skrbi, da bi me kaj nepričakovano presenetilo. Čeprav imam doma še stacionarni računalnik ga ne uporabljam. Na njemu shranjujem samo še arhive in pomembne dokumente, ki lahko dostopam preko oddaljenega namizja. Za ostalo pa uporabljam izključno svoj MacBook Air.

You may also like...

Pustite odgovor

%d bloggers like this: