Splošno

Kako si urediti delovno mesto pred računalnikom

Kako si urediti delovno mesto pred računalnikom – Mislim, da nisem edini ki ne skrbi da ima delovno mesto urejeno.

Razmetana miza

Ker sam preživim veliko časa pred računalnikom z svojim delom in pisanjem sem zmeraj zanemarjal najbolj pomembno stvar, svoj delovno prostor. Seveda govorim o pisalni mizi. Na svoji mizi sem našel vse kar ne spada na njej in kar mi je včasih tudi povzročalo veliko težav. Večinoma sem stvari enostavno puščal na mizi čeprav jih nisem potreboval in se nisem zavedal, da dejansko mi otežujejo delo. Sedaj ko smo primorani ostati doma sem se odločil za ureditev tega nereda. Ugotovil sem, da za svoje delo sem moral zmanjšati število predmetov na mizi. Ker vem, da nekateri imate težave z urejanjem sem vam pripravil tale post z naslovom “Kako si urediti delovno mesto pred računalnikom”.

Torej poglejmo katere predmete potrebujemo na mizi, da bomo lahko lažje delali.

1. Koledar

Začel sem z najbolj pomembno stvarjo, ki mislim da bi morala biti na vsaki delovni mizi. Namizni koledar na kateremu si zapisujemo vse pomembne dogodke, sestanke in podobno na njemu. Čeprav imamo danes lahko vse računalniško vodeno in nas pametni telefoni pravočasno obvestijo je namizni koledar tista zlata rezerva. Nič nas ne stane če imamo koledar na mizi in si poleg zapiska na računalnik zapišemo še na koledar. Predvsem pa predlagam podjetnikom, da imajo zmeraj na več mestih napisano saj lahko mimogrede pozabite in izgubite ključno stranko za vaše poslovanje.

2. Zaslon, tipkovnica in miška

Najbolj pri uporabi računalnika je, da zaslon postavite dovolj daleč da vam ne bo škodil vašim očem. Tipkovnica naj bo dovolj oddaljena da lahko vašo roko položite na mizo in da vaše zapestje ne bo na robu mize saj tako trpijo živci v zapestju. Miška naj bo tudi oddaljena tudi toliko da imate roko položeno na mizo tako ne povzročate dodatnega stresa na zapestju. Istočasno poskrbite da imate dovolj prostora za premikanje z miško saj drugače boste morali večkrat dvigati miško po nepotrebnem.

3. Veliko prostorja za vašo papirologijo

Zdaj mi pa boste rekli pa saj to je logično. Res je ampak ugotovil sem, da je dejansko najbolj pomembno da je miza res čim bolj prazna saj le tako boste lažje delali. Seveda ne smem pozabiti, da potrebujete tudi kemične svinčnike ter ostali pisarniški material. Za tiste ki nimate kam drugam dat vam priporočam da to postavite za vašim zaslonom saj vam bo tam najmanj prostora zavzelo. Ker sem pri urejanju svojega delovnega mesta vse premaknil in odklopil sem istočasno izkoristil, da sem si v levem kotu kjer imam računalnik ter akustiko si naredil prostor za pisarniški material. Tako sem poskrbel, da je delovne površine več.

4. Če imaš veliko dela si namestiš zraven še prenosnik in dodatke

Ker veliko mojega dela je vezano na raziskovanje, iskanju in pisanju mi veliko krat pride prav, da imam svoj prenosnik zraven tako lahko na njemu iščem naprimer kakšno napako na spletnih straneh ali pa enostavno si delam zapiske na njemu. Podjetnikom pride veliko krat prav da imajo dve postaji saj imajo na eni delovno postajo druga pa je primerna za izdajanje računov kar sem tudi jaz večinoma delal. Zraven si zmeraj priskrbite, da je polnilec za vaš telefon na voljo tako boste brez težav nadaljevali z delom tudi če bo vaš telefon prazen. Telefon pa naj bo zraven zaslona ali zraven tipkovnice kjer boste najlažje do njega prišli.

5. Poskrbi da nepotrebne stvari pospraviš ali jih odvržeš

To je pa tista točka katera je najbolj pomembna. Veliko krat si poleg računalnika prinesemo raznorazne prigrizke ali pa ker se nam ne da pospravljat naših stvari jih enostavno pustimo na mizi. Pomembno je da si vse nepotrebne stvari damo iz mize proč takoj ali pa v najkrajšem možnem času, da lahko čimprej in čimbolj sproščeno začnemo z delom, ki ga imamo.

Končni izgled
 

Tako prišli smo do konca. Zdaj pa je čas da vam pokažem končni izdelek. Kot sem omenil vem, da večinoma naša delovna mesta pred računalnikom zanemarjamo zato sem se odločil tudi to napisati. Predvsem je važno da skrbimo za red in čistočo. Namen tega prispevka je, da spodbudim vas k urejanju vašega delovnega območja pred računalnikom saj le z urejenim prostorjem lahko ohranimo zdravje predvsem glede zapestij. Predvsem pa je pomembno, da roke so na mizi in hrbtenica naj bo naslonjena na naslonjalu. Upam da sem vsaj komu dal idejo kako uredit svoje delovno okolje.

Pokažite vaše delovno mesto v komentarjih in navdušujte ljudi kateri nimajo urejenega le tega.

Pustite odgovor

%d bloggers like this: