Splošno

Kako urediti delovno mesto pred računalnikom

Kako urediti delovno mesto pred računalnikom – Mislim, da nisem edini, ki ne skrbi za urejenost svojega delovnega prostora. Ker sam preživim veliko časa pred računalnikom s svojim delom in pisanjem, sem vedno zanemarjal najpomembnejšo stvar – svoj delovni prostor. Na svoji mizi sem našel vse, kar ne spada nanjo, kar mi je včasih tudi povzročalo veliko težav. Večinoma sem stvari enostavno puščal na mizi, čeprav jih nisem potreboval, in se nisem zavedal, da mi dejansko otežujejo delo. Sedaj, ko smo primorani ostati doma, sem se odločil urediti ta nered. Ugotovil sem, da sem za svoje delo moral zmanjšati število predmetov na mizi. Pripravil sem ta prispevek z naslovom “Kako urediti delovno mesto pred računalnikom”, da bi vam pomagal pri urejanju.

Torej, poglejmo, katere predmete potrebujemo na mizi, da bomo lažje delali.

  1. Koledar

Začel sem z najpomembnejšo stvarjo, ki bi morala biti na vsaki delovni mizi – namiznim koledarjem, na katerem si zapisujemo vse pomembne dogodke, sestanke in podobno. Čeprav imamo danes vse računalniško vodeno in nas pametni telefoni pravočasno obveščajo, je namizni koledar še vedno zlata rezerva. Nič nas ne stane, če imamo koledar na mizi in si poleg zapiskov na računalniku še zapišemo na koledar. Predvsem pa priporočam podjetnikom, da imajo informacije vedno na več mestih zapisane, saj lahko mimogrede kaj pozabijo, kar bi lahko vplivalo na njihovo poslovanje.

  1. Zaslon, tipkovnica in miška

Pri uporabi računalnika je ključno, da zaslon postavimo dovolj daleč, da ne škodi našim očem. Tipkovnica naj bo dovolj oddaljena, da lahko roko položimo na mizo in da zapestje ne bo na robu, saj lahko tako trpijo živci. Miška naj bo prav tako oddaljena, da lahko roko položimo na mizo in tako ne povzročamo dodatnega stresa na zapestju. Poskrbimo tudi, da imamo dovolj prostora za premikanje miške, da je delo bolj udobno.

  1. Prostor za papirologijo

Seveda potrebujemo tudi prostor za papirologijo. Pri urejanju delovnega mesta sem ugotovil, da je najbolj pomembno, da je miza čim bolj prazna, saj bomo tako lažje delali. Ne smemo pa pozabiti na kemične svinčnike in ostali pisarniški material. Za tiste, ki nimajo prostora, priporočam, da pribor postavijo za zaslonom, kjer ne zavzame toliko prostora. Pri urejanju sem premaknil in odklopil vse nepotrebno ter si v levem kotu, kjer imam računalnik, omogočil prostor za pisarniški material. Tako sem poskrbel, da je delovne površine več.

  1. Prenosnik in dodatki

Ker veliko dela poteka na prenosniku, je priporočljivo, da imamo poleg tudi prenosnik in dodatke. Tako lahko lažje dostopamo do informacij in si lažje delamo zapiske. Podjetnikom lahko dve postaji olajšata delo, saj imajo na eni delovno postajo, na drugi pa izdajajo račune. Poskrbeti je treba tudi za polnilec telefona, da lahko delo nemoteno poteka, tudi če je telefon prazen. Telefon naj bo nameščen ob zaslonu ali tipkovnici, kjer je najlažje dostopen.

  1. Pospravite nepotrebne stvari

Najpomembneje je pospraviti vse nepotrebne stvari ali jih odstraniti. Velikokrat si ob računalniku prinesemo različne prigrizke ali pa zaradi lenobe stvari enostavno pustimo na mizi. Pomembno je, da vse nepotrebne stvari odstranimo takoj ali v najkrajšem možnem času, da lahko začnemo z delom.

Tako, prišli smo do konca. Zdaj vam lahko pokažem končni izdelek. Namen tega prispevka je spodbuditi vas k urejanju vašega delovnega prostora pred računalnikom, saj je le s urejenim prostorom mogoče ohranjati zdravje, predvsem zapestij. Upam, da sem vsaj komu dal idejo, kako urediti svoje delovno okolje.

Pokažite svoje delovno mesto v komentarjih in navdihujte ljudi, ki niso uredili svojega prostora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja