NekategoriziranoTehnologija

Moj Ubuntu Server in njegove dolžnosti

Moj Ubuntu Server in njegove dolžnosti – Ko nekaterim razkažem svoje urejeno omrežje zmeraj zagledajo en star prenosni računalnik brez zaslona priključen ob mrežnem stikalu. Prvo vprašanje, ki postavijo je kaj pa imaš to čudo tukaj?

To je moj strežnik

Velikokrat dobim kakšen računalnik, ki je poškodovan in se ga ne izplača popravljati zastonj. Večina računalnikov gre na kose ali pa si pomagam pri sestavljanju drugih. V tem primeru sem imel prenosni računalnik kateri ima zaslon počen. Prenosni računalnik sem razstavil in odstranil neuporaben zaslon ter na njemu namestil strežniški operacijski sistem Ubuntu Server.

Kaj je strežnik?

Da vam bo lažje razumet se bom najprej osredotočil da vam predstavim pomen strežnik. Strežnik ima iz vidika računalništva dva pomena. Ko govorimo o fizičnem strežniku govorimo o strojni opremi, ki je namenjena dotični rabi. Če govorimo pa o strežniku kot programska oprema gre za nudenje storitev, ki ni dostopna le enemu, ampak več (10, 100 ali celo več) uporabnikom. Dobro znana strežniški program je elektronska pošta. Poleg tega ne smemo pozabiti, da obstajajo še ostali strežniki kot so spletni strežniki, strežniki baz podatkov, igralni strežniki in še veliko več. Če strežnik uporablja samo za določeno nalogo, pogosto uporabljamo izraz “namenski stežnik”. V mojem primeru gre za strežnik kateri zažene več programov in z njimi upravljam.

Karakteristika mojega strežnika

Ker sam ne delam nekaj zelo kompleksnega ne potrebujem strežniške strojne opreme ampak lahko koristim vsak dokaj sodoben računalnik za opravljanje le tega. Tudi prenosnik lahko v tem primeru pride tudi prav če je priklopljen preko mrežnega kabla. Torej v računalniku tiktaka 4 jederni Intel Core i5-3210m 2,5Ghz z 8GB DDR3 rama. V računalniku je bil dan SSD disk z 250GB. Kot dodatek je preko USBja priklopljen zunanji trdi disk z 3TB prostorja. Naj vam povem eno dobro lastnost če imate prenosnik za strežnik. V primeru nihanja elektrike je zaradi integrirane baterije manjša možnost izpada. Nekateri računalniški strokovnjaki so prenosnike zelo odsvetovali ampak jaz že nekaj let koristim le te in nisem imel težav. Pomembno je da ne pozabite ga vzdrževati (Čiščenje hladilnih rež, dodatno hlajenje,…). Ne smem pa pozabiti najbolj pomembno na njem teče Ubuntu Server.

Sedaj pa gremo k bistvu kaj pravzaprav moj strežnik dela.

1. Video nadzor

Najbolj pomembna stvar, ki jo imam že leta in leta je video nadzor. Res je da je večinoma nekdo doma ampak je zmeraj varnost na prvem mestu. Kamere, ki so trenutno nameščene so tudi del mojih rabljenih stvari, ki sem jih z leti dobil. Trenutno uporabljam stare Ubiquiti AirCam katere že leta so izven podpore iz strani podjetja Ubiquiti. Zaradi tega je tudi njihova programska oprema NVR 3.1.5 že nekaj časa neuporaben na Linuxu. Seveda jaz nisem človek, da se predam zato sem našel alternativno programsko opremo katera podpira tudi ostale kamere ne samo Ubiquiti po imenu BlueCherry.  BlueCherry je aplikacija, ki deluje tako kot Ubiquitijev NVR s to razliko, da če bom želel kdaj nadgradit kamere ne bom vezan nakupa istih kamer temveč bom lahko izbiral med ostalo konkurenco. Kamere so 24/7 aktivne in snemajo samo ob zaznavanju giba. Kamere pridejo tudi prav ko so psi sami doma, da jih lahko malo nadziram oziroma da na njih malo pokukam.

2. Spletni strežnik

Res je, da je spletni strežnik namenjen prikazovanju spletnih strani ampak moj ni temu namenjen. Kakšen krat dobim na mizi kakšen malo manjši ali večji projekt na katerega želim delati si projekt postavim na svojem spletnem strežniku. Spletna stran je tako vidna samo meni in izjemoma stranki ko ji želim pokazati. Tako dokler ni projekt končan ostane zmeraj skrit pred občinstvom.

3. Torrent Box

Zmeraj ampak res zmeraj ko sem pobiral torrente sem ponoči poslušal svoj računalnik kako mi brni v sobi. S tem da sem prenos torrentov premaknil na strežnik sem se znebil brenčanja ventilatorjev in tako tudi v sobi imam ponoči tišino saj računalnik lahko enostavno ugasnem.  Za torrent box uporabljam qbittorent. Poleg tega ne smemo pozabiti, da je treba po prenosu datotek tudi deliti z ostalimi zato je pomembno da pomagamo tudi ostalim do datotek. Naj vas opomnim, da je prenos in deljenje avtorsko zaščitenih vsebin kaznivo dejanje zato prenašajte na lastno odgovornost. Mogoče se vam zdi da vam trenutno nakladam in mislite ah saj tudi ti prenašaš avtorska dela. Nevem kdaj sem nazadnje prenesel kak film ali pa glasbo od kadar imam Netflix, HBO in youtube.

4. Strežnik za varnostno kopiranje

In sedaj še zadnjo stvar katero more moj strežnik prebavit je varnostna kopiranja. Kot sem že na začetku omenil je računalnik opremljen z 3TB diskom, kateri poleg torrentov, posnetki iz varnostnih kamer shranjuje tudi varnostne kopije mojega celotnega diska. V primeru da se mojemu računalniku kaj zgodi imam zmeraj kopijo shranjeno na strežniku in lahko hitro pridobim nazaj in nadaljujem delo. Varnostno kopiranje imam nastavljeno na 12 ur tako, da večina dela imam zmeraj shranjeno.

Tako predstavil sem vam dolžnosti katera mora moj Ubuntu strežnik opravljati. Če želite kakšen podroben vodič mi napišite v komentarjih ali pa mi pošljite sporočilo preko kontaktnega obrazca ali elektronske pošte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja