O meni

Najtežja stvar je pisati o sebi…

Sem Alex Marsič rojen decembra 1992 v Kopru. Trenutno živim v Preboldu, ampak za zdaj sem še zmeraj Koprčan s stalnim prebivališčem v Kopru. Že od malih nog sem se rad ukvarjal s tehnologijo proti koncu osnovne šole tudi z avdio/video vsebinami. Po poklicu sem Tehnik računalništca.

Zgodnji začetki

V času srednje šole sem imel priložnost se preizkusit v vlogi producenta študentskega radia Kažin. V vlogi glasbenega urednika in voditelja sem se preizkušal na svoji lastni internetni radijski postaji Radio Obala in kasneje tudi Radio 24. Zaradi strožjih zakonodaj glede avtorskih pravic sem projekt ščasoma ukinil in se usmeril v druge dejavnosti. Izkušnje so mi pripomogle tudi pri nadaljnjih zaposlitvah in projektih.

Novembra 2009 sem v okviru študentskega dela začel delati na Srednji zdravstveni šoli Izola kot računalnikar. Moje dolžnosti so bile skrb za računalniško posodobitev šole, vzdrževanje in nadgrajevanje omrežja ter svetovanje glede nakupa nove opreme.

Od Junija 2010 do avgusta 2010 sem poleg obstoječega študentskega dela začel delati na Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola, kjer so moje zaposlitve bile osvežitev računalnikov za novo šolsko leto.

Začetek šolskega leta 2010/2011 so profesorji moje znanje glede avdio/video uporabili za pripravo predstavitvenega videa za prve letnike. S tem se je v meni prebudila želja po nadgrajevanju znanja in izboljšanja samega sebe. Istega leta sem tudi začel s pisanjem bloga, saj je bila moja želja se preizkusiti v vlogi pisca prispevkov. Priznam, da začetek ni nikoli enostaven in z leti ugotoviš, da bi prispevek lahko izgledal čisto drugače kot takrat. Ampak kaj naj rečem iz napak, se učimo.

Srednja šola +2

Leta 2010 sem zaključil izobraževanje za poklic računalnikar in nadaljeval izobraževanje za računalniškega tehnika. V tem času je moje študentsko delo na srednji zdravstveni šoli Izola se nadaljevalo. Leta 2012 sem uspešno opravil poklicno maturo ter pridobil naziv Tehnik računalništva. Istega leta sem se vpisal tudi na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije smer Računalništvo in informatika, a sem kasneje spoznal, da mi izobraževanje ne gre od rok zato sem se odločil, da stopim na trg dela.

Zaposlitve

Leta 2015 sem končno pridobil prvo zaposlitev v podjetju 4×4 Servis, Peter Metlika S.P.. Moje delo je obsegalo vzdrževanje vozil (redni servisi vozil, zamenjava karoserijskih delov, poliranje, itn.), čiščenje poslovnih prostorov in vzdrževanje računalniških sistemov (pogodba s Srednjo šolo Izola – bivša Srednja zdravstvena šola izola).

Zaradi povečanega obsega dela sem leta 2016 ustanovil svoje podjetje RAČ Servis, Alex Marsič S.P., preko katerega sem prevzel vzdrževalno pogodbo na Srednji šoli Izola. S prevzemom pogodbe sem dobil tudi dodatne naloge, ki so obsegale: Pomoč pri pripravi šolskega leta v sistemu eAsistent, priprava ozvočenja za prireditve, izdelava predstavitvenega videa za šolo. Poleg vzdrževalne pogodbe s šolo sem svojim strankam nudil fotografske/video storitve, vzdrževanje stavb in čiščenje poslovnih prostorov.

Decembra 2017 sem se na Srednji šoli Izola zaposlil kot vzdrževalec učne tehnologije. Moje naloge so obsegale: Vzdrževanje in posodabljanje računalniških sistemov, prijava na razpise, vodenje inventarja, priprava urnika za novo šolsko leto, priprava eAsistenta za novo šolsko leto, svetovanje in učenje zaposlenih o novih metodah učenja ter spodbujanje pri uporabi, priprava ozvočenja za prireditve, manjša vodo inštalaterska dela, manjša elektroinštalacijska dela, snemanje in montaža poučnih video vsebin, itn…. Zaradi ukinitve delovnega mesta sem novembra 2019 ostal brez zaposlitve.

Po 10 letih v šolstvu je čas za realni sektor

Decembra 2019 sem za kratek čas našel zaposlitev v trgovini TUŠ Sežana kot blagajnik. A ker sem hitel z iskanjem druge zaposlitve, nisem pomislil, da od obremenitev iz prejšnje zaposlitve se pokažejo kasneje. Zaposlitev sem v relativnem kratkem času zaključil.

Februarja 2020 se mi je odprla možnost, da se preizkusim kot Kuhar v Gostilni Švab, Hrastovlje. Delal sem preko podjemne pogodbe. Moja glavna naloga je bil priprava jedi. Zaradi epidemije COVID-19 sem 8.3.2020 ostal brez dela.

Novembra 2020 sem se preselil k ženi v Savinjsko, kjer sem začel delat v BSH Hišni Aparati, Nazarje. Moje naloge so bile priprava embalaže in pakiranje sestavljenih aparatov ter priprava palet za njihov odvoz. Z delom sem zaključil konec meseca, saj so me imeli za nadomeščanje manjkajočih delavcev zaradi epidemije Covid-19.

Decembra 2020 sem preko podjemne pogodbe začel delati v podjetju od tasta Avtoservis Felix, Srečko Baloh S.P. na Ljubnem ob Savinji. Moje naloge so bile: Vzdrževanje vozil, premontaža pnevmatik, avtodiagnostika in avtoelektrika.

Junija 2021 sem se zaposlil v podjetju Lidl Slovenija v centralnem skladišču kot Skladiščnik. Moje dolžnosti so bile: vožnja viličarja, komisioniranje in priprava blaga za razvoz. Julija 2021 sem zaradi zdravstvenih težav predčasno prekinil sodelovanje.

Prelomnica 2022

Leto 2022 je zame prelomno leto. Po 4 letih skupnega življenja sem aprila 2022 obljubil večno zvestobo svoji ženi Aleksandri. V tem letu sem se tudi začel aktivno vključevati v politiko. Že dalj časa me ambicija po izboljšanju razmer v politiki. Zato želim še naprej se aktivno vključevati na politični parket in nekoč tudi sodelovati pri izboljševanju kakovosti življenja vseh nas. Predvsem bi se rad zavzemal za digitalizacijo Slovenije na takšni ravni, da bodo vse generacije lahko uporabljale na čimbolj enostaven način.

Danes in plani za naprej

Ne glede na zdravje še zmeraj posvečam veliko časa pri pripravi prispevkov na blogu, pisanju scenarij za video prispevke za YouTube. Poleg tega pripravljam tudi skupni življenjski blog s svojo drago, ki ga bom predstavil kasneje. Še zmeraj pa aktivno iščem službo, ki išče dinamično osebi, ki se poprijema vsakega dela ne glede na zahtevnost.

V prihodnje želim povečati število prispevkov na blogu, objav na YouTube, Tiktok, Instagram ter ostalimi socialnimi omrežji.