Parkirišča namesto dvigala na Markovec?

Parkirišča namesto dvigala na Markovec? – Mestna občina Koper je v javnosti napovedala da gradnja razglednega stolpa z dvigalom, ki bi povezoval Markovec in Žusterno je padel v vodo.

Projekt stolpa na Markovec ga poznamo že več kot eno leto, ki ga je zasnoval rimski arhitekt Massimilano Fuksas in ljubljanski arhitekt Sandi Pirš. V prvi fazi bi segal 80 metrov visoko in stal okoli osem milijonov evrov. Aleš Bržan meni, da je projekt predrag in predimenzioniran. Sedaj pa k bistvu. Evropska blagajna je za projekt namenila tri milijone evrov za gradnjo stolpa. Na novinarski konferenci je Aleš Bržan izjavil, da bodo denar iz evropske blagajne namenili za dodatna parkirna mesta. Prijatelj ustavi se!

Evropska sredstva, ki jih evropska banka da na razpolago so točno za določen projekt. Ti bi ga namenil za čisto drugi. Ali boste vi gospod Bržan za vaše dejanje odgovarjali? Boste v primeru, da zahteva evropska banka denar nazaj plačali iz vašega žepa?

Alternativa so alternativni načini prevoza

Ker dvigala na Markovec ne bo bi občina spodbudila občane k uporabi alternativnih načinov prevoza. Namesto, da bi občina spodbujala zdravega življenjskega sloga bi občanom ponudili alternativni način prevoza.

Poglejmo iz vidika če bi se zgradilo dvigalo na Markovec. Poleg turistične atrakcije, ki bi jo na milijone ljudi prišlo gledati je treba pogledat na uporabnost za občane.

Primer 1: Upokojenec ki že malo težje hodi želi oditi peš iz Markovca proti Žusterni. Za dol težav ne bo imel razen z kakšnimi stopnicami. Težava nastane za gor. Z dvigalom bi lahko prišel iz Markovca v Žusterno in nazaj brez težav in s tem opravil dnevni sprehod.

Primer 2: Mamica z otrokom v vozičku želi oditi iz Markovca v Koper peš in nazaj. Mamica z vozičkom bo mogla hoditi daljši krog ob prometni cesti, da lahko pride do Kopra. Za nazaj pa porivat še voziček v strm klanec. Če bi bilo dvigalo bi lahko šla po manj prometni poti in se vrnila nazaj brez večjega napora.

Alternativa tudi za te primere ?

Povejte gospod Bržan kako bi uredili to z alternativnim načinom prevoza? Čeprav avtobus vozi vsakih 20 minut nastane še zmeraj težava katero se marsi kdo sramuje in to je da nima denarja. Poleg teh omenjenih primerov bi lahko še najmanj 10 takih navedel in odgovor je zmeraj isti. Občane bi s tem spodbudili da bi hodili peš v službo saj bi do Kopra potrebovali približno 15 minut. Dvigalo potrebujemo za javno dobro kot tudi za turizem. Čeprav vam očitno matematika ne gre od rok je pogoj, da bi se 8 milijonski projekt povrnil lahko v roku 3-5 let. Zakaj? Ker bi poleg javnega dobra bila odlična turistična atrakcija in odličen razgledni stolp za si ogledat našo prelepo majhno obalo kot tudi opazovanje hribov v lepem vremenu. Poleg tega je bila mišljena tudi restavracija, ki bi z najemninami povrnila stroške naložbe.

Zakaj moramo uničevati projekte, ki bodo Koper zaznamovali v prihodnost ne pa na preteklost. Kaj pa vi menite, je stolp, ki bi povezoval Markovec in Žusterno pameten? Premislite ne samo na vašo rit.  Zmeraj premislite nisem samo jaz občan Kopra ampak nas je 52.000 . Bržan tvoje poteze razburjajo občinstvo in s tem tudi negativa v Kopru raste. Če mislite uničiti naš prelep Koper predlagam, da samovoljno podaste odstopno izjavo saj si občani želimo prihodnost ne pa preteklost. Ste pripravljeni vrniti evropski banki namenskih 3 milijone evrov ker ne boste projekta izpeljali brez povzročati škode prebivalcem občine?

To je 2 prispevek od 7 iz projekta “7 dnevni kalvarij Kopra”. Če želite sodelovati pri pripravi prispevkov in video prispevkov me kontaktirajte. Všečkajte mojo Facebook stran, sledi mi na twitterju in na Instagramu. Se vidimo?

 

 

 

Pustite odgovor

%d bloggers like this: