NekategoriziranoTehnologija

Prehod na Linux Ubuntu

Z letom 2012 sem začel študij na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Na fakulteti se, za razliko od srednje in osnovne šole, za vsakdanjo uporabo uporablja Linux, bolj natančno distribucijo Ubuntu.

Kaj je Ubuntu?

Ubuntu je operacijski sistem, ki temelji na Debianu. Uporablja Linux jedro in izide vsakih 6 mesecev – v aprilu ter v mesecu oktobru. Izdaje z oznako LTS imajo 5-letno podporo, kar pomeni, da Canonical zagotavlja 5 let varnostnih posodobitev in drugih popravkov. Vsebuje vse, kar potrebujete za vsakodnevno delo!

Na svojem prenosniku sem naložil Ubuntu 12.04 LTS, kar moram reči (trkam na les), deluje brez večjih težav. Zaradi prehoda Microsofta na izdajo novih operacijskih sistemov vsako leto in neprestanih sprememb, ki povzročajo nestabilnost sistema, sem se odločil, da bom preizkusil delo v Linuxu. Same spremembe v sistemu Windows me ne motijo, ampak enostavno sem se odločil, da želim preizkusiti nekaj novega. Sicer nisem nov v Linuxu, saj večina mojih strežnikov temelji na Ubuntu Serverju in CentOS-u. Namen imam poskusiti tudi Debian in Mint na različnih računalnikih, in glede na to, katera distribucija bo bolje delovala na računalniku, bo tudi ta ostala na njemu. Večjih težav pa zaradi tega ni pričakovati, saj vse tri distribucije si delijo skupne paketke .deb. Več o preizkusih pa drugič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja