Tehnologija

Prehod na Linux Ubuntu

Z letom 2012 sem začel študij na Fakulteti za matematiko, naravoslovne in informacijske tehnologije. Na fakulteti se za razliko od srednje in osnovne šole uporablja za vsakdanjo uporabo Linux, bolj natančno distribucijo Ubuntu.

Kaj je ubuntu?

  • Ubuntu je operacijski sistem, ki temelji na Debianu.
  • Uporablja Linux jedro ter izide vsakih 6 mesecev – v aprilu ter v mesecu oktobru.
  • Izdaje z oznako LTS imajo 5 letno podporo, kar pomeni, da Canonical zagotavlja 5 let varnostne posodobitve in druge popravke.
  • Vsebuje vse, kar potrebujete za vsakodnevno delo!

Na svojem prenosniku sem naložil Ubuntu 12.04 LTS kateri moram rečt (trkam na trdo) deluje brez večjih težav. Zaradi prehoda Microsofta na izdajo novih operacijskih sistemov vsako leto in neprestanih sprememb, ki povzročajo nestabilnost sistema sem se odločil, da bom preizkusil delo v Linuxu. Same spremembe v sistemu Windows me ne motijo, ampak enostavno sem se odločil, da želim preizkusiti nekaj novega. Sicer nisem nov v Linuxu saj večina mojih strežnikov temelji na Ubuntu Server in CentOS. Namen imam poskusiti tudi Debian in Mint na različnih računalnikih in glede na to katera distribucija bo bolje delovala na računalniku bo tudi ta ostala na njemu. Večjih težav pa zaradi tega ni pričakovati saj vse 3 distribucije si delijo skupne paketke .deb . Več o preizkusih pa drugič.

Pustite odgovor

%d bloggers like this: