NekategoriziranoTehnologija

Samsung Galaxy Gear S3 po enem letu

Samsung Galaxy Gear S3 po enem letu – Danes v službi ali doma si vezan na tehnologijo. Tehnologija pa tudi poleg, da škoduje nam lahko tudi nam pomaga. Kako? Danes veliko aplikaciji za telefon je takih, ki ti pomagajo pri ohranjanju zdravega življenjskega sloga. Sam se veliko trudim pri ohranjanju svojega zdravega življenjskega sloga in z Samsung Galaxy Gear 3 sem si to še malo olajšal.

Zakaj sem si kupil pametno uro ?

Nekaj časa sem v prejšnji službi opazoval sodelavce, ki so mahali veselo z temi urami in jih uporabljali tudi da se oglasijo na klic tam kjer jim telefon ne pride v poštev.

Začetne dileme

Pred nakupom me je takoj začela ena manjša stvar skrbet in sicer to, da je potrebno tako uro polnit vsak drugi ali tretji dan. Pa vendar se je izkazalo da ni tako mučna obveznost.

O Uri

Galaxy Gear S3 Frontier je na nekateri področji precej zaostala. Ura je natančna kot tudi zelo koristna za beleženje telesne aktivnosti. Seveda pa kot športni merilnik ne pričakujte preveč ker vam lahko včasih kar ponagaja. Ura je oblikovana tipično okrogla kar je tudi meni všeč. Verjetno nekateri se nebi strinjali s tem ampak vsaki ima svoj okus. Posebnost ure je zamenljiv pašček s katerim lahko naredimo videz ure lepši. Naj omenim, da ob nakupu ure dobite poleg dve dolžini paščka tako, da je primerna za ozke in tudi široke roke. Če imate namen se z uro potapljati pa vas morem razočarati, da je ura odporna samo po standardu IP68, kar pomeni da boste lahko pod vodo bili pol ure do metra in pol globine.

Upravljanje z uro

Uro lahko preprosto upravljamo z zaslonom na dotik, vrtljivim obročem okoli zaslona in dvema tipkama na desni strani ure. Kar pa me ni presenetilo, je število nepotrebnih aplikacij na sami uri. Že res da si lahko nekaj aplikacij odstraniš ampak je to še eno brezvezno delo. Svetilnost zaslona je presenetljiva saj se tudi v močnejši sončni svetlobi lahko prikaz na uri vidi. Privzeto pa ura poskrbi, da ko ne gledate se izklopi. To je velika prednost kar se tiče porabe energije pa tudi pri polnjenju saj ne potrebuje toliko energije za se napajati. Ura zazna dvig zapestja, kar razume kot da bi želel pogledati uro, takrat se zaslon prižge. Žal pa dosti krat zadeva zataji in je potrebno pritisniti na gumb ali na zaslon. Seveda pa če želimo lahko nastavimo da je zaslon vedno prižgan vendar baterija potem ne bo dolgo zdržala. Zaslon je sicer dovolj velik (premer 38mm), ampak je na nekaterih pripomočkih preveč podatkov kar posledično pomeni da je zelo težko na hitro pogledati. Še posebej je opazno med gledanjem v zaslon ob morebitni telesni aktivnosti saj se nam takrat še roka trese.

Povezovanje

Z bluetooth povezavo se lahko ura poveže odlično z sistemi Android. Najbolje sem ugotovil, da deluje v kombinaciji seveda z Samsungovi telefoni. Največ težav sem opazil pri delu z iPhone kjer si sicer omejen. Moj primer je povezan z Huawei P30 Pro in nisem imel večjih težav. Razen, da tu pa tam moreš ponovno zagnati telefon ali uro da deluje kar je to pri teh napravah normalno ni bilo problemov. Pa še to je bilo mogoče enkrat na 2 meseca problem. Ura si priskrbi imenik kontaktov in tako ob klicu veste točno kdo vas kliče. Sporočila in ostala obvestila se samodejno prenesejo na uro in tako ni potrebe po gledanju v telefon. Naj omenim še to, da lahko sporočila preberete kar na pametni uri ter odgovorite. Sicer gre res težko pisati na tako majhnem zaslonu ampak ko se navadiš gre to brez težav.  Naj pa ne pozabit tudi to, da lahko klic opravite kar iz ure če vam telefon leži na polici in vi ležite na kavču in se vam ne da dvigniti vam to olajša delo. Naj vam pa edino omenim da vas sogovornik sliši kot da ste v sobi kjer precej odmeva.

Kako se obnese kot ura za fizične aktivnosti?

Samsung Galaxy Gear S3 ne smemo zamešati z športno uro kot tudi obratno ne. Ponudniki sicer oglašujejo kot prednost ure je da skrbi za beleženje telesne dejavnosti ampak se z profesionalnim primerkom ure ne more primerjati. S3 ima sicer možnost samodejne zaznave dejavnosti kot tudi nedejavnosti. Če sem preveč časa mirujoč me ura obvesti naj se malo pretegnem. Zaznava pa tudi daljše hoje in pri tem izračuna prehojeno razdaljo. Ima tudi števec korakov zato lahko tudi sam vidim koliko smo fizično aktivni. Z aplikacijo na telefonu lahko sledimo svoji dejavnosti oziroma nedejavnosti. Včasih pa določene podatke kar preskoči ampak ne morem se pritoževat to ni ura, ki je le temu namenjena. Mogoče bi morali uri pustit, da si GPS in pospeševalnik pusti vklopljen a bi verjetno baterija zato prej se izpraznila. Če bi pa aktivnost radi ročno beležili je to tudi možno ter lahko izberemo vrsto dejavnosti. Pri merjenju srčnega utripa ne morem reči da je ura najbolj natančna. Ura tu pa tam včasih odstopa in to za približno 20%. Predvsem če preizkusiš ob visokih pulsih si izmeriti pritisk opaziš razliko. Večinoma pa odstopa če ni pašček močno zategnjen. Jaz naprimer imam 1 zob premalo.

Cena

Bistvo je da Samsung Galaxy Gear S3 v prodaji ni več. Ampak glede na trend, ki ga imajo nekateri z letno menjavo telefonov velja tudi letna menjava pametnih ur. Na bolhi ali kakšnem drugem spletnem oglasniku lahko dobite uro že za dobrih 70€ kar je glede na ceno nove ure skoraj 300€ odlična cena.

Zaključek

Pametna ura je solidna opravlja svoje naloge kot tudi nalogo športne ure. Ni pa nikakor njen nadomestek, predvsem za zahtevne uporabnike. Na videz je ura čvrsto oblikovana in ne kaže nobenih znakov cenenosti. Glede na to, da Samsung je predstavil že nekaj novih ur Galaxy Watch, ki še zmeraj dosegajo vrtoglave cene je rabljena ura trenutno res ugodna rešitev za pametno uro.

Prednosti

  • Kakovostna izdelava
  • Deluje na vsakem telefonu s sistemom Android (nekoliko okrnjeno na iPhonu)
  • Ima skoraj vse kar nam ponuja danes telefon (GPS, višinometer, Wi-Fi, Bluetooth, pospeševalnik
  • Veliko različnih zaslonov možnih za prenos za prikaz ure in podatkov kot so srčni utrip, številko korakov, itd.

Slabosti

  • Nepraktična za nošenje ponoči
  • Ni dovolj natančen pri izračunu korakov in vadbo.
  • Cenovno je nova ura prenapihnjena
  • Brezžični polnilec mora biti izključno od ure in ni mogoče polniti drugje kjer so na voljo brezžični polnilci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja